OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı sohbet robotu ChatGPT'nin son sürümü GPT-4 tanıtıldı. Daha geniş bir veri tabanına ve problem çözme yeteneğine sahip robot, artık şarkı besteleyebiliyor ve görsellerle çalışabiliyor!

GPT-4 Nedir?

GPT-4, OpenAI dil modellerinin en yeni ve en gelişmiş sürümüdür. 14 Mart 2023’te tanıtılan, derin öğrenme gelişiminde yeni kilometre taşı olduğu söylenmektedir.

GPT-4’ün, GPT-3 ve GPT-3.5’e göre gerçeğe dayalı olarak daha doğru ifadeler üretebildiği ve daha fazla güvenilirlik sağladığı söylenmektedir. Aynı zamanda çok modludur, yani görüntüleri girdi olarak kabul edebilir ve başlıklar, sınıflandırmalar ve analizler oluşturabilir. Resmi ürün güncellemesinde okuyabileceğiniz gibi, “şarkı bestelemek, senaryo yazmak veya bir kullanıcının yazma stilini öğrenmek gibi yaratıcı ve teknik yazma görevlerinde kullanıcılarla birlikte oluşturabilir, düzenleyebilir ve yineleyebilir.”

Şimdilik, Mart 2023’te, GPT-4’ün iki farklı modeli mevcuttur:

  • gpt-4-8K
  • gpt-4-32K

GPT-4 zaten ticari olarak kullanılıyor olsa da, çoğu kullanıcının GPT-4 API’sine erişme ve kendi GPT-4 destekli uygulama ve hizmetlerini oluşturana kadar bir süre beklemesi gerekecektir.

GPT-4 ile Gelen Özellikler Neler?

OpenAI, GPT-4’ün daha güvenli ve kullanışlı olduğunu belirtiyor. Robot artık şarkı besteleyebiliyor ve senaryo yazabiliyor. Yazım tarzınızı öğrenebilmesi sayesinde kurgusal veya teknik bir yazı yazmak istediğinizde sizinle beraber metin oluşturabiliyor. GPT-4, 25.000’den fazla kelimeyi işleme kapasitesine de ulaştı. Artık daha uzun içerikler oluşturabiliyor, daha karmaşık konuşmaları anlayabiliyor ve buna cevap verebiliyor, belgelerde arama yapabiliyor ve belgeleri analiz edebiliyor.

GPT-4’ün Herhangi Bir Sınırlaması Var mı?

GPT-4, yapay zekada bir sonraki adım olarak müjdelense de, hala sınırlamaları vardır.

Yeni başlayanlar için GPT-4, Eylül 2021’den sonra meydana gelen olaylarla ilgili herhangi bir dünya bilgisine sahip değildir. Model ayrıca deneyimlerinden ders almaz. Bu, GPT-4 modelinin muhakeme hataları yapmasına ve bir kullanıcının bariz yanlış beyanlarını kabul etmesine yol açabilir.

GPT-4, tıpkı insanlar gibi problemlerde de başarısız olabilir. GPT 3.5 gibi, yeni model de tahminlerinde yanılabilir. 

ChatGPT Artık Görsellerle Çalışabiliyor

ChatGPT’nin bir önceki sürümü sadece metin tabanlı çalışıyordu. Yeni sürümle birlikte robota görsel de yüklenebiliyor. Örneğin yemek yapmak istiyorsunuz ama hangi yemeği yapacağınıza ve hangi tarifi kullanacağınıza karar veremediniz. Aşağıdaki gibi kullanmak istediğiniz malzemelerin fotoğrafını çekip ChatGPT’ye yüklüyorsunuz. Robot bu görseli analiz ederek sizin için bir yemek tarifi oluşturuyor.

GPT-3 vs. GPT-4 Arasındaki Farklar

GPT-4 görüntüleri işleyebilir. Sonuçları analiz ettikten sonra size sonuç vereceği için Google Lens’ten çok daha iyidir. Bu özellik ChatGPT’de mevcut değildi.

GPT-4 çok daha akıllıdır ve bu nedenle kandırılması daha zordur. Koşullar ne kadar kritik olursa olsun, iki artı iki beş eder deme baskısına boyun eğmez.

GPT-4, ChatGPT’den farklı olarak daha fazla dili daha iyi anlamak için tasarlanmıştır.

GPT-4 daha doğrudur.

GPT-4, daha önceki sürümlerinden daha fazla bilgiyi işleyebilir. ChatGPT’nin GPT-3.5 modeli, yaklaşık olarak 8.000 kelimeyi işleme kapasitesine sahipti, ancak GPT-4, bu kapasiteleri 64.000 kelimenin üzerine çıkarıyor.